Dave Douglas Riverside Quartet la Bucharest Jazz Festival

Bucharest Jazz Festival are mai bine de opt ani de existenţă şi de fiecare dată e o bucurie să auzi răsunând pe străzile centrului capitalei ritmuri şi improvizaţii de jazz cât mai ingenioase şi neaşteptate. La ediţia din 2014 am avut parte de muzicieni diverşi, însă pentru mine, Dave Douglas Riverside Quartet au fost ceea ce căutam să ascult într-o seară de vineri.

photo 2Jazz cu americani de 4 iulie la Bucureşti

Cei patru, Dave Douglas la trompetă, Chet Doxas la saxofon, Jim Doxas la tobe şi Steve Swaloow la chitară bas sunt un complet de personlităţi şi de sunete care reuşesc să se îmbine excelent. Muzica lor e un amestec de bluegrass cu ritmuri sacre din munţii Apalaşi. Cvartetul este condus de trompetistul Dave Douglas și de clarinetistul și saxofonistul Chet Doxas. Secțiunea ritmică este acoperită de Steve Swallow, fost membru al renumitului trio Giuffre, la bas, și de Jim Doxas, la tobe.

Pe scena de la Bucureşti au făcut un concert energic cu tot felul de influenţe muzicale de la classic la modern. Dave este cel care dă ritmul pe scenă, intervenţiile sale la trompetă reuşesc să deschidă calea celorlalţi. Chet Doxas a reuşit să transforme liniştea din Piaţa George Enescu într-o nebunie de sunete la saxofon. Intervenţiile la tobă ale lui Jim şi continuarea silenţioasă a basistului Stewe Swallow au făcut publicul să aplaude la finalul ficărei piese. Muzica lor este compusă în aşa fel în cât fiecare dintre ce patru muzicieni reuşesc să îşi facă numărul solo iar publicul se poate bucura de sunetele individuale are intrumentelor. Dave este cel care întreţine atmosfera pe scenă, cel care face prezentările şi cel care oferă respect celorlalţi colegi prin cuvintele frumoase pe care le spune despre ei. Cerul senin şi luna perfect vizibilă l-au făcut pe Dave să îşi îndemne auditoriul să îşi întoarcă privirile de la scenă pentru că spectacolul nu se dădea numai acolo ci şi pe cer.

Dave Douglas Riverside Quartet este un exemplu de frumuseţe muzicală, de jazz contemporan bine făcut, cu tot ce înseamnă libertatea improvizaţiei în patru instrumente: trompetă, saxofon, tobe şi chitară bas.

Biografie        

Dave Douglas este un important trompetist, compozitor și profesor din New York, ale cărui contribuții unice în muzica improvizată i-au adus disticții înalte, printre care se numără un fellowship Guggenheim, un premiu Aaron Copland și două nominalizări Grammy. Saxofonistul Chet Doxas are o carieră plină de diversitate, ce se întinde de la turnee cu muzicieni pop și folk, precum Sam Roberts și Rufus Wainwright, până la postura de conducător al unor trupe renumite de jazz canadian, alături de Oliver Jones și Guido Basso, dar și alături de staruri ale jazzului American. Unul dintre remarcabilii jazzmani de generație nouă din Canada, tobarul Jim Doxas este un muzician matur, care uimește mereu cu siguranța și măestria tehnicii sale. Important compozitor de jazz, Steve Swallow se bucură de o carieră de lungă durată, fiind unul dintre primii și cei mai influenți maeștrii ai chitării electrice ai acestui gen muzical. De asemenea, de mult timp, el colaborează îndeaproape cu vibrafonistul Gary Burton și cu Carla Bley.

Autor: Liliana Simionescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *