Fier, voință, pasiune

Palmele strâng puternic ganterele, mușchii se încordează, venele de pe brațe devin mai vizibile, respirația e din ce în ce mai ritmată. O limită e depășită, încă una și încă una. În fiecare săptămână, bărbați și femei de diferite vârste își dau întâlnire într-un loc unde oțelul greu și oglinzile fac decorul. Ei se transformă și devin puternici privindu-se unii pe alții în oglinzile care îi înconjoară. Pe fundal din boxe se aude puternic un rock nebun, Nightwish, AC/DC sunt obișnuite în playlistul din sală. Printre fierul greu care modelează corpurile, un bărbat înalt cu o înfățișare de viking privește și explică fiecăruia ce poziție trebuie să ia, cum să respire sau cum să își mențină echilibrul, cum să mânuiască fierul care îi modelează. Bărbatul stă drept ca un soldat și își ține mâinile la spate. De pe umerii bine conturați coboară pe brațe în valuri niște tatuaje care îmbracă pielea ce acoperă mușchiul ferm.

Înălțime și putere la propriu și la figurat

Adrian Scarlat nu e viking, e un bucureștean care de șapte ani a transformat pasiunea pentru culturism într-un mod de viața când și-a făcut propria sală de sport, un loc unde să poată exersa liniștit. A început să facă sport când 1557518_693448594029194_1967872391_na ajuns să ia în greutate foarte mult. “La 27 de ani aveam 136 de kilograme. Eram gras, gras și atât. Apoi l-am cunoscut pe tatăl soției mele, Mihai Popa, care acum este antrenorul lotului național de scrimă al Italiei, la 50 de ani arăta foarte bine, era perfect. Mi-am zis că trebuie să fac ceva și am început să fac culturism și să alerg. Am început la sala de scrimă din Ghencea care era împărțită în două, o parte pentru scrimă și alta pentru exerciții, pe vremea aia nu erau foarte multe săli,” spune Adrian. Are 38 de ani, 125 de kilograme și 1,98 înălțime. Sunt aproape 11 ani de când face sport constant. Nemulțumit de sălile la care mergea a hotărât să își facă propria lui sală de fitness și bodybuilding. Aproape 20.000 de oameni și-au tonificat și modelat corpul sub supravegherea lui Adrian și a colegilor săi. Genesse Fitness&Bodybuilding este locul unde el se antrenează zilnic, este locul pe care și l-a creat pentru el și nevoile sale. Adrian spune că sala de fitness nu e o afacere: “Nu am făcut niciodată bani din sală pentru că eu am alt business. În perioada crizei, în 2010, am pus de la mine un miliard ca să țin sala. Acum avem cam 300-400 de abonamente lunare. În general, cei care vin sunt oameni care petrec mult timp la birou: corporatiști, medici, studenți, sunt și câțiva adolescenți care au luat în greutate și vin special să se exerseze cu părinții lor. Avem o doamnă de 68 de ani și doi domni de peste 60”.

De pasiunea unui om se pot bucura mai mulți

În fiecare seară după ora șase sala se umple. În zona de aerobic femeile se mișcă în ritmuri dictate de antrenoarea lor, în timp ce în sala de forță se dă bătălia cu caloriile, cu straturile de grăsime, cu stresul zilnic. Totul se eliberează prin sport. Adrian Scarlat spune că secretul stă în sport, mâncare și somn: “O persoană care vrea să fie în formă, să fie brici trebuie să meargă la sală de cel puțin patru ori pe săptămână. Trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă și să doarmă. O oră de antrenament e suficient. Toate antrenamentele trebuie să se facă supravegheat. La Genesse vin oamenii pentru că îi ajutăm, nu îi lăsăm să facă de capul lor antrenamentele. Eu și Dragoș Caba, fost înotător de performanță, ne ocupăm de programele lor, le explicăm cum trebuie să mănânce, să se hidrateze”.

Lumea lui Adrian nu e numai culturism. Boxul, pescuitul și scrima sunt alte sporturi cu care are de a face și care îl pasionează. Fiul lui a început să facă scrimă în aceeași sală din Ghencea la care el a început să se antreneze acum 11 ani. Sala este la fel de neîngrijită ca pe vremuri.1554623_575564292530400_1038760111_n Pentru că vrea să ajute și-a propus să doneze o parte din banii de la abonamentele de la Genesse pentru curățarea spațiului de antrenament pentru elevii care exersează într-o sală nu atât de nobilă ca sportul pe care îl practică. În plus, de două ori pe săptămână, Adrian pune sala la dispoziție și se ocupă de pregătirea fizică a elevilor școlii de scrimă, face asta pro bono iar singurele recompense sunt performanțele tinerilor spadasini. “Încerc să ajut cum pot clubul de scrimă Contraatac, chiar dacă este un club privat. În București sunt doar două săli în care sunt planșe pentru scrimă, în Floreasca și în Ghencea. Sunt copii care nu își permit să își cumpere o spadă, nu mai vorbesc de echipamente. Un echipament de scrimă pentru un copil costă în jur de 2.000 de lei și trebuie schimbat în fiecare an pentru că ei sunt în creștere. Numai o spadă e 300-400 de lei, e greu dar ei fac performanță” spune Adrian Scarlat, manager la Genesse Fitness&Bodybuilding.

Pe lângă lucrurile pe care le face constant de ani de zile, Adrian are acum în plan un nou proiect de fitness dedicat numai femeilor și își propune să iasă cu oamenii măcar o dată pe lună la un exercițiu în aer liber, undeva unde să facă sport în afara spațiului convențional de sală.

“Sportul se poate face oriunde, dar nu oricum.” Adrian Scarlat

Autor: Liliana Simionescu

Foto: Genesse Fitness&Bodybuilding