La Bruxelles cineva se luptă pentru românii din Transnistria

903652_509282022469577_1247542453_oDupă ce trec prin labirintul de holuri din Parlamentul European, ajung în biroul europarlamentarului. Un spațiu nu foarte mare, aranjat minimalist în culorile lemnului de cireș, la o masă sunt câteva scaune albastre. De la fereastră se vede tot orașul acoperit de cerul gri al Bruxelles-ului. În bibliotecă multe cărți au titluri din domeniul justiției, dar zăresc și câteva despre Republica Moldova și Chișinău. Este de așteptat, până la urmă am o întâlnire cu șefa Delegației din Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Moldova în Parlamentul European. Monica Macovei este unul dintre românii care sprijină Republica Moldova cu tot ce îi stă în putință în fața colegilor săi europarlamentari. Am întrebat-o pe doamna Macovei cum vede situația actuală a Republicii Moldova și ce șanse are să facă pași să se apropie de UE?

Monica Macovei: Până acum era prima, era cu coroniță tot timpul. Chiar cei de la Comisie spuneau că nu pot ține pasul cu ei atunci când negociau diverse capitole din Tratatul de Asociere. Oficialii din Republica Moldova se mișcau foarte repede și își făceau temele. 2013 este foarte important pentru că la Vilnius trebuie să se semneze tratatul de asociere de liberarizare a vizelor și de liber schimb pentru anumite produse de pe piața europeană. Anul acesta nu era nevoie de niciun fel de criză politică. E păcat că s-a întâmplat, cele trei partide din alianța nu se înțeleg, se fac coaliții câte două, câte două. Un motiv principal de la care au pornit neînțelegerea este justiția. De foarte multe ori am spus să nu împărțim justiția. Cu toate acestea instituțiile judiciare au intrat la împărțeala politică. PD-ul condus de Lupu și respectiv de Plahotniuc, au luat Procurorul General. Centrul Național Anticorupție îl luase tot el sub Parlament, dar a ajuns înapoi la Guvern.

“Ca Europă democrată nu vrem să pierdem și Moldova”

Liliana Simionescu: Cum se văd lucrurile de aici de la Bruxelles? Se observă aici situația de acolo ori e prea mica Republica Moldova în acest context?

Monica Macovei: Este foarte importantă, mai ales după ce am pierdut Georgia și Ucraina. Ca Europă democrată nu vrem să pierdem și Moldova. A devenit chiar o miză simbolică aș spune. Și mie și colegilor mei, ni se pare evident că este scenariul Federației Ruse, care așteaptă, lucrează pe termen lung și intervine brusc, cum s-a întâmplat în Georgia, Ucraina și acum în Republica Moldova.

Liliana Simionescu: Cât de mult contează sprijinul europarlamentarilor români?

Monica Macovei: Eu am reușit câteva lucruri. Am reușit să aduc 18 profesori din Transnistria care predau în limba Română. Am stabilit întâlniri cu profesori din România. Acum mă ocup să le obțin finanțare și să le trimit ce au nevoie. I-am pus să facă o listă. Pentru softuri educaționale le-am găsit finanțare.

Liliana Simionescu: Practic românii din Transnistria vor primi cărți și softuri educaționale?

Monica Macovei: Da. Sunt niște eroi românii aceștia. Au venit aici și ne-au dat niște lecții de patriotism tuturor. Cu lacrimi în ochi povesteau și spuneau că nu le pasă dacă vor muri ori vor fi arestați pentru susținerea limbii române în zona Transnistria. Și părinți sunt amenințați dacă își dau copii la școala românească. În timp ce eram cu ei acolo au intrat au filmat și au fugit. Sunt niște povești incredibile acolo. Pentru softurile educaționale am găsit finanțatori dispuși să le cumpere, îmi mai trebuie doar niște detalii exacte.

Liliana Simionescu: Dacă lucrurile astea se întâmplă aici aproape lângă granița UE, se poate face ceva pentru a interveni în zonă, în afară de ceea ce faceți dumneavoastră?

Monica Macovei: Se poate, eu i-am adus la o întâlnire cu Comisia Europeană. Am făcut aceste întâlniri pentru că se și schimbase conducerea în zona Transnistreană. Pentru mine nu există Republica Transnistria, iar cei din Comisia Europeană negociază oricum cu cei din regiune. Trei dintre profesori și-au pregătit și niște documente la care i-am ajutat. S-au dus cu lista: vor să li se deschidă școala, să le resolve problemele cu căldura, să nu îi mai amenințe, au chestiuni foarte concrete. Și cei de la Comisie au fost foarte multumiți că au avut contact direct cu ei. A fost foarte util pentru ei să se vadă cu acești oameni, nu să mă duc eu și să le povestesc ce se întâmplă. Le-am dat un asistent ca interpret, comisia le-a pus toate întrebările direct și au făcut toată și lista cu probleme pe care să o discutăm.

Liberalizarea vizelor se va aplica și celor din regiunea Transnistreană

Liliana Simionescu: Pentru că tot vorbim de Transnistria, pentru aderarea Republicii Moldova la UE s-a spus întotdeauna că o problemă ar fi și negocierile cu Transnistria care sunt tergiversate, negocierile 5+2 nu prea dau roade…

Monica Macovei: Nu prea sunt eficiente, însă astea sunt și cu astea mergem. Oricum negocierile s-au reluat sub Vlad Filat.

Liliana Simionescu: Se poate considera că această chestiune a Transnistriei este o piatră de moară pentru Republica Moldova?

Monica Macovei: În primul rând Federația Rusă și-a schimbat atitudinea. De mai bine de un an noi îi cerem să scoată trupele și în loc să facă asta ei au dus și mai multe trupe militare acolo, și-au întărit prezența militară. Federația Rusă negociază tare și dacă vor da drumul Transnistriei o vor da pentru un preț foarte mare. Apropo de relația cu UE, din punctul nostru de vedere zona Transnistreană face parte din Republica Moldova, pentru noi nu există graniță. Liberalizarea vizelor se va aplica oricărui cetățean al Republicii Moldova deci și celor din regiunea Transnistreană. Liberalizarea vizelor va a duce foarte mult, oamenii vor călători și vor vedea… știți ce ușor este să schimbi o țară când văd diferența. Am fost la Tiraspol e un oraș gol, nu mai sunt oameni acolo, mai sunt puțini care lucrează la instituțiile de stat, e un oraș fantomatic…

În luna noiembrie, europarlamentarul Monica Macovei a invitat la Bruxelles 16 profesori de Limba Română din regiunea Transnistreană. Aceștia au prezentat în Parlamentul European situația și provocările cu care se confruntă, în contextul în care Comisia, dar și Parlamentul monitorizează situația școlilor cu predare în limba română din regiunea Transnistreană.

Autor: Liliana Simionescu

Foto: Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *