Ia şi 26 de feluri de a fi…

Luna august a început la București cu o poveste. O istorie despre ia românească ce se pare că începe să îi atragă din ce în ce mai mult pe designerii şi stiliștii români. Povestea iei tradiționale se rescrie treptat în diferite locuri şi în diferite feluri. Preț de o scriitură, voi lua eu rolul povestitorului pentru cine nu a ajuns la „Povestea rescrisă a iei”, prezentarea de modă organizată de Galateca şi DallesGO pe 1 August.

Soarele nici nu apusese bine, căci în inima Bucureștiului se năşteau 26 de poveşti contemporane cu ii tradiţionale îmbrăcate de niște cosânzene ce au defilat sub coordonarea stilistului Ovidiu Buta şi a cursanţilor săi care se pare că şi-au învăţat bine lecţiile. Ajung la Galateca şi încă de la intrare îmi dau seama că ia românească stâ993941_508560305891190_1028925031_nrneşte interesul bucureştenilor. Afară, grupuri de invitaţi îşi savurau ţigara în linişte înainte de începerea evenimentului. Înăuntrul galeriei, alţi invitaţi îşi încântau ochii cu colecţia de ii vechi a maestrului Mircea Dinescu expusă într-un mod cât se poate de original în acest spaţiu minimalist, punctat doar de culoarea adusă de semne tradiţionale şi ii. Încep incursiunea în lumea iilor de la Galateca acompaniată de un pahar de rose răcoros, perfect pentru o plimbare prin galerie. Îmi atrag atenţia semnele imprimate pe pereţi şi textele ingenios scrise dar şi pozele cu Regina Maria pe care îmi păru că o zăresc prin mulţime. Ahh, dar greşesc pentru că este vorba de o altfel de regină… una contemporană care ştie să poarte straiele româneşti cu aceeași graţie a Reginei Maria, cu acelaşi zâmbet frumos şi cu aceeaşi căldură în ochi. Era de fapt Iulia Gorneanu care îşi întâmpina oaspeţii cu zâmbete şi îmbrăţişări. Directorul artistic al galeriei avea pe cap o superbă năframă brodată, prinsă cu o diademă metalică aurie, bătută cu pietre din loc în loc. Rochia lungă, creponată era prinsă la mijloc de un cordon tradiţional, lucrat cu fire argintii şi accesorizată de o gentuţă vintage, decorată cu mărgele şi pietre. În timp ce studiam atent ţinuta Iuliei, îmi dau seama că galeria se umple de toţi cei care au venit să afle “Povestea rescrisă a iei”.

Exerciţiul contemporan al celor 26 de ii

În acorduri mixate pe cântecele Mariei Tănase, o prinţesă necunoscută tradiţiei româneşti îmbrăcată într-o ie cusută cu fir roşu dă startul poveştii rescrise. Apoi o apare o ştrengăriţă dandy, urmată de o ţinută cu ie adaptată unui stil glam rock, apoi o alta interpretând un look de russian girl. Ia parcă trece invers prin decenii cu influenţe diferite de la hippie, la cabaret până la vampire o1098504_508559699224584_259601022_nri boho, de la country la stilul lui Marlene Dietrich ori al Mariei Tănase. Fiecare cămaşă tradiţională din colecţia “Povestea rescrisă a iei” este de fapt o istorisire contemporană aceea ce a fost. Exerciţiul celor 26 de ii dovedeşte că fiecare ie poate fi purtată în diferite contexte fără să îşi piardă din strălucire, ba din contră, să iasă şi mai mult în evidenţă. Ovidiu Buta a reuşit să finiseze şi să traseze niște direcţii în fiecare adaptare a iei româneşti realizată de studenţii săi de la DallesGO. Combinaţia de vechi şi nou, de la fir de lână lucrat manual la voal negru, de la in la blană ori jeans, de la piele, cizme cu şireturi la platforme cu toc de 10 cm, a contrastat şi a creat fiecare capitol din povestea despre ie. Coafurile şi machiajul au completat cele 26 de tablouri în care ia a fost subiectul principal. Prezentarea ţinutelor s-a încheiat cum nu se putea mai bine pe un fundal muzical din care se auzea cum horeşte Grigore Leşe, prezent şi el în sală, unde cu îmbrăcămintea lui tradiţională binecunoscută se încadra perfect în “Povestea rescrisă a iei” româneşti de la început de august 2013.

Prezentarea “Povestea rescrisă a iei” a fost realizată de galeria Galateca în parteneriat cu platforma de cursuri DallesGO şi face parte din seria de proiecte artistice derulate în cadrul expoziţiei „Măiastra – Povestea nespusă a iei” ce aduce în atenţia publicului ia tradiţională românească. Organizată în perioada 20 iunie – 25 august, expoziţia prezintă istoria iei prin poveşti şi legende fascinante.

Autor: Liliana Simionescu

Foto: Galateca/facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *