Republica Moldova, schimbare de direcție?

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au reprezentat poate unul dintre ultimele evenimente importante, din regiune, ale anului.627x0 Asta dacă, până la sfârșitul lui 2014, nu vom avea alte surprize. La nici câteva luni după un Euromaidan soldat cu victime, la câteva sute de kilometri de zonele de conflict din estul Ucrainei, Republica Moldova și-a ales parlamentarii. Campania electorală a fost un joc intens cu bătălii între partidele de peste Prut. Partidele pro-europene (PLDM, PDM, PLM ) au peste 45 % din voturi, în timp ce PSM şi PCRM au obținut un scor de 39%, clasându-se cu scoruri destul de mari în această cursă. Campania de peste Prut s-a axat pe argumente pro Europa și pro Rusia, programele au fost lipsite de consistență în mai toate partidele. Politicieni de la Chișinău au fluturat beneficiile celor două mari entități fără a se putea baza cât de puțin pe ceea ce ar putea Republica Moldova singură să obțină pentru cetățenii ei. Direcția aleasă este clară, cetățenii moldoveni au ieșit din acest exercițiu electoral cu un bagaj mare de informații despre ce ar însemna Europa pentru țara lor. Acum rămâne în responsabilitatea autorităților să dorească să beneficieze de ” binele din vest”.

Am discutat câteva aspecte desptre votul dat de moldoveni cu Ștefan Popescu.

Cum putem înțelege votul dat de cetățenii Republici Moldova la alegerile parlamentare din 30 Noiembrie?

Este un vot dat pentru continuarea drumului spre Uniunea Europeană. Faptul că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova s-a clasat pe primul loc iar Partidul Comuniștilor s-a clasat pe locul al treilea arată îngrijorarea unei bune părți a populației de peste Prut față de viitor. Beneficiile acordului de asociere la Uniunea Europeană nu se văd imediat, pe când embargoul rusesc asupra produselor agro-alimentare și îngrijorarea că cele câteva sute de mii de moldoveni care lucrează în Rusia ar putea întâmpina greutăți sunt lucruri palpabile. Pe de alta parte, votul este si un avertisment la adresa partidelor din așa-numită ”coaliție pro-europeană” – dacă rezultatul a fost ușor la limită înseamnă că rezultatele guvernării în funcție nu s-au ridicat la așteptările unei părti bune a electoratului. Prin urmare, este important ca cele trei partide să lase la o parte politicianismul și orgoliile și să aibă în vedere numai buna guvernare.

Până la urma cât de împarțit este electoratul din Republica Moldova?

Împărțirea electoratului din Republica Moldova nu este ceva excepțional pentru o fostă republică sovietică, traversată în plus de un separatism statal dar și de clivaje etno-lingvistice. Dar electoratul votează și în funcție de felul în care a perceput guvernarea, dacă nivelul de trai s-a îmbunătățit, dacă se aleg în funcții oameni competenți care să dea încredere în actul guvernării, dacă se fac progrese în combaterea corupției.

Cum primește Europa acest vot dat de cetățenii Republicii Moldova?

Uniunea Europeana primește cu satisfacție acest vot care înseamnă continuarea drumului european al Chișinaului. Cred că rezultatul foarte bun obținut de socialiști și de comuniști va stimula Uniunea Europeană să intensifice asistența acordată Republicii Moldova.

Care crezi că va fi abordarea Rusiei în regiune de acum înainte?

Miza importantă a Rusiei în regiune nu este Moldova și nici Transnistria. Miza importantă a Rusiei este reprezentată de estul și sudul Ucrainei populate de rusofoni. În acest joc, Moldova și Transnistria sunt pioni, și nu mize. Atitudinea Rusiei va depinde de felul în care se vor evolua relațiile sale cu Uniunea Europeană și de felul în care se va găsi o soluție la criza din Ucraina. Aici și Romania poate juca un anumit rol – dacă își va normaliza dialogul politic cu Moscova, acest lucru se va repercuta pozitiv și asupra Republicii Moldova.

Cum se va poziționa Romania în următoarea perioadă. Chiar ieri ministrul de externe Bogdan Aurescu a făcut o vizită la Chișinău? 

Vizită care are loc după cea a președintelui ales, Klaus Iohannis… Acest lucru ne arată că România va susține pe mai departe apropierea Republicii 968892_10151615701616575_667778409_nMoldova de Uniunea Europeană. Și cancelariile europene așteaptă acest lucru de la România. Dna Angela Merkel, în convorbirea telefonică avută cu președintele ales Klaus Iohannis, a apreciat că e foarte importantă colaborarea între București și Chișinău pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Dar pentru a sprijini cu adevarat Republica Moldova, România trebuie să adopte o atitudine constructivă, de dialog cu toate părtile și să își normalizeze dialogul cu Moscova. Partidele politice din România trebuie să abandoneze populismul și sloganele de tipul ”2018, unirea tuturor românilor” și să aiba o abordare comună pe spațiul Republicii Moldova. Unirea se face în fapte și nu în vorbe. Albanezii au construit o autostradă între Priștina și Tirana. Să le luam exemplul!

Ștefan Popescu este cadru didactic la SNSPA, doctor în istoria relațiilor internaționale la Universitatea Sorbona, Paris 1 și fost jurnalist RFI.

Foto: Unimedia

Leave a Reply