Sha’s Feckel cântă pentru „100 de movile”

Pentru că jazz-ul e frumos şi diferit sunt artişti care reuşesc să îl schimbe în altceva. Acel altceva unic sub formă de sunete care se transformă apoi în emoţii. Stefan Haslebacher sau Sha, cum este cunoscut de publicul său, este un muzician care reuşeşte prin arta lui să aducă audienţei ceva nou, ceva altfel. După o colaborare îndelungată cu Nik Bärtsch în proiectul Ronin, Sha s-a decis acum câtiva să mai adauge carierei sale un nou proiect rock jazz fusion numit Sha’s Feckel. Împreună cu alţi muzicieni talentaţi din Elveţia, saxofonistul Sha cântă pentru prima dată cu trupa sa pe scena unui club bucureştean. După o oprire la Chişinău pe 29 aprilie, Sha’s Feckel ajunge la Bucureşti în Control Club pe 1 Mai. Concertele sunt dedicate susţinerii unui film documentar despre folclor realizat de o echipă de tineri din Republica Moldova. Documentarul prezintă perspectiva tinerei generaţii asupra muzicii populare care a fost şi continuă să fie şi azi inspiraţie pentru artiştii români de pe ambele maluri ale Prutului. Stefan Haslebacher este şi un personaj cheie din filmul documentar „100 de Movile”. Vânzările din bilete vor merge direct în bugetul filmului.10256902_634630269919365_1881434393489962043_nL-am întrebat pe Sha care este povestea proiectului cu care revine la Bucureşti?

Trupa Sha’s Feckel a fost fondată în 2011 pentru a participa la un concurs de jazz din Elveţia. Atunci ne-am simţit extraordinar cântând împreună şi ne-am dorit să continuăm şi să explorăm experienţa cât mai mult în această formulă. Sha’s Feckel cântă o muzică incisivă, aproape brută şi fără compromisuri.

Cine a ales numele? A fost ideea ta?  

Da, a fost ideea mea să punem numele trupei Sha’s Feckel. Este de fapt un joc de cuvinte în germană şi elveţiană: Shafseckel(tâmpit) e o insultă foarte des folosită în limbajul comun. A trebuit doar să schimbăm două litere ca să ajungem la Sha’s Feckel. Numele acesta arată amestecul muzical de influenţe cu tentă ironică şi seriosul beat-culture. Cum toţi ne simţim „tâmpiţi” câteodată şi ne-am gândit că s-ar potrivi bine.

Cine sunt ceilalţi muzicieni cu care cânţi în Sha’s Feckel?

Este toboşarul Kaspar care este şi membru al trupei Ronin, pe el îl veţi auzi aşa cum nu l-aţi mai auzit până acum, apoi este Urs Müller la chitară, Sarah Zaugg la bass şi eu la saxofon la care adaug o mulţime de efecte de pedală.

Publicul din România te cunoaşte din colaborările cu Nik Bärtsch în trupa Ronin. Este acest proiect diferit de muzica pe care ai cântat-o alături de Ronin? Cât de diferit?

Eu şi Kaspar am cântat de mai multe ori în România. De fiecare dată am avut parte de o audienţă excepţională, ultima dată am cântat la Sala Radio. Cei care ne-au cunoscut cântând în formula Ronin cu siguranţă se vor bucura de Feckel. Ronin şi Feckel iubesc amândouă structurile ritmice complexe care pot fi ascultate şi simţite şi de corp dar şi de minte. Feckel e diferit în intensitate, sunetele sunt brute şi puternice. Am putea spune că este un văr bastard al lui Ronin căruia îi place să ţipe foarte tare!

Hai să facem un teasing pentru concertul vostru din Control Club de la Bucureşti… spune-mi în câteva cuvinte la ce ar trebuie să se aştepte publicul de la Sha’s Feckel pe 1 mai?

Ei bine, în primul rând, suntem foarte fericiți să ne prezenăm muzica în România şi asta datorită echipe de filmare de la „100 de Movile” care au organizat totul. People can expect a head-banging, thunderous-archaic evening with us. We will rock hard, rock loud and rock unrelenting!

 Sha, tu ai avut mai multe concerte în România şi Republica Moldova. Ce te face să te întorci aici şi care sunt planurile voastre pentru următoarea perioadă?

A fost întotdeauna o plăcere să mă reîntorc şi să cânt aici. Nicăieri pe planetă nu o să întâlneşti la concerte un public aşa de interesat, deschis şi entuziast… şi bineînţeles vinurile excelente sunt un alt motiv. După concertele de la Bucureşti şi Chişinău vom cânta la un mare festival de jazz în Schaffhausen, Elveţia şi în Zürich. În luna mai vom scoate noul nostru album numit „Feckel for Lovers“, apoi plănuim deja alte turnee pentru toamnă. Dacă vreţi să fiţi la curent cu ceea ce facem urmăriţi-ne pe pagina noastră de facebook Sha’s Feckel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *