Un altfel de jazz cu World Kora Trio

La fiecare sfârşit de septembrie, Ethno Jazz Festival transformă Chişinăul într-un ambasador al jazz-ului în Europa de Est. Aflat la a XII-a edţie, Ethno Jazz Festival a adus şi anul acesta nume importante ale jazz-ului mondial în Moldova. Netnakisum (Austria), Motion Trio (Polonia), Niccolo Fraci (Italia), Rusconi (Elveţia), World Kora Trio (SUA, Franţa, Mali), Mare Nostrum Trio (Franţa, Italia, Suedia), Joscho Stephan Trio (Germania), Liberty (Tiraspol), Nikorason’g (Moldova) sunt cei care timp de 4 zile au completat tabloul muzical de la Chişinău.

Seara de sâmbătă a fost una aparte. Pe scena Sălii cu Orgă din Chişinău au urcat Niccolo Faraci Trio din Italia şi World Kora Trio, trei artişti din SUA, Franţa şi Mali. Cei din urmă, au fost cei care au ridicat sala în picioare şi împreună cu a publicul au dus Ethno Jazz Festival în alte sfere, lumi în care energia pozitivă şi bucuria s-au materializat într-o combinaţie de violoncel, kora, voce şi percuţie. Din World Kora Trio fac parte Eric Longsworth, Cherif Soumano şi Jean Luc Di Fraya. Artiştii s-au întâlnit în 2010, în timpul festivalului  „Rochefort en Accords” din Franţa şi de atunci s-au hotărât să rămână împreună. P1240101La începutul concertului, Eric Longsworth şi-a prezentat colegii şi a făcut câteva remarci despre instrumentul special la care cântă colegul său Cherif: „Kora este un instrument specific Africii de Vest, un fel de harpă cu 21 de coarde, acesta este numit şi regele instrumentelor, o să înţelegeţi mai târziu de ce…” spunea zâmbind muzcianul american.

Dacă sunetul violoncelului ne era cunoscut şi poate obişnuit pentru un concert de jazz, prima intervenţie a lui Cherif ne-a lăsat pe toţi suspendaţi de uimire cu sunetele pe care le putea scoate instrumentul african. Şi pentru că nu era de ajuns, vocea lui Jean Luc ne-a făcut să realizăm că părăsisem de mult Sala cu Orgă din Chişinău şi am ajuns în alte universuri. Ne uitam unii la ceilalţi uimiţi de ritmul alert cu care îşi făceau jocul cele 21 de coarde ale korei, acompaniat de notele joase ale violoncelului şi vocea angelică a vocalistului.

Muzica trio-ului World Kora este un amestec unic de folclor african, cu sunete melodioase de violoncel şi amprente ritmate de percuţie, toate adunate într-o stare de jazz autentică şi inexplicabilă. Asistam cu toţii la un spectacol neobişnuit, cei trei se aflau într-un dialog continuu, zâmbeau şi se antrenau în performanţe de improvizaţie cât mai înalte, cu sunete jucăuşe şi dinamince, echilibrate de intervenţii treptate ale vocalistului. Neaşteptate au fost improvizaţiile cu influenţe rock ale lui Cherif. Încercaţi să vă imaginaţi cum se aude un solo de chitară electrică care are doar şase coarde şi cum ar suna un solo de kora cu 21 de coarde cu amplificator, e unic şi greu de descris în cuvinte.

Stilul muzical al lui Cherif este influenţat de muzica tradiţională din Mali, în care kora este un instrument cheie. În afară de muzica folclorică, Cherif cântă la kora rock, reggae şi jazz. Muzicianul spune despre el că în jazz îşi potoloşte înteresul personal faţă de diverse culturi muzicale, fiind o formă potrivită pentru expresivitatea sa spirituală şi o priză pentru abilităţile sale improvizatorice.

Concertul de sâmbătă de la Ethno Jazz Festival s-a terminat cu multe aplauze şi un bis cu toată sala în picioare, dansând pe ritmurile World Kora Trio.

Biografie

Eric Longsworth este un compozitor şi violoncelist american care a înfiinţat World Kora Trio în anul 2010. A descoperit lume jazz-ului alături de profesorul său David Baker în perioada studenţiei. Din 1982 a evoluat în cadrul mai multor orchestre din Statele Unite. In 2002 s-a mutat în Franţa şi a cântat alături de Daniel Mille, Pierre Tanguay, Xavier Garcia şi mulţi alţii. Opt ani mai târziu a pus bazele trio-ului împreună cu Cherif Soumano şi Jean Luc Di Fraya. World Kora Trio are un singur album pe care l-au realizat în 2012, albumul KoraZon conţine 13 piese compuse de Eric Longsworth.

Autor: Liliana Simionescu